Ajankohtaista

Tervetuloa Tampereen Historiallisen Seuran esitelmiin keväällä 2019!!

ESITELMÄTILAISUUDET KEVÄÄLLÄ 2018

Tilaisuudet pääkirjasto Metson luentosalissa Kuusi keskiviikkoisin klo 18-20.

KE 23.1.2019
Riikka Miettinen ja Ella Viitaniemi: Maaseudun tilattomat 1600- ja 1700-lukujen Suomessa

Maata omistamattomat ihmisryhmät, kuten torpparit, palkolliset ja sotaväki, muodostivat vanhempien aikojen Suomessa suuren enemmistön 1600- ja 1700-luvuilla. Luennolla esitellään uutta alkuperäislähteisiin perustuvaa tutkimusta, joka tuo tietoa tilattomien määrästä, toiminnasta ja asemasta sekä antaa näkökulmia Suomen yhteiskunta- ja sosiaalihistoriaan sekä väestökehitykseen.

KE 20.2.2019
Ulla Koskinen: Suomessa selviytymisen historiaa

Miten esivanhempamme selvisivät arkielämästä ilman nykyajan mukavuuksia, tekniikkaa ja tiedettä? Entisajan suomalaiset olivat kehittyneet vuosisatojen ja -tuhansien kuluessa pärjäämisen mestareiksi, jotka tulivat toimeen pohjoisen luonnonoloissa edellispolvilta opittujen tietojen ja taitojen turvin.

KE 20.3.2019
André Swanström: Suomalaiset SS-miehet, politiikka ja sotarikokset

Viime syksynä tutkimuksen Hakaristin ritarit julkaisseen Swanströmin esitelmässä käsitellään suomalaisten SS-miesten suhdetta fasismiin mutta tuodaan myös esiin SS-vapaaehtoisjoukon moni-ilmeisyyttä ja erilaisia lähtökohtia.

KE 17.4.2019
Kirsi Vainio-Korhonen: Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa. Seksityöläiset 1800-luvun alun Suomessa

Turussa tehtiin 18. lokakuuta 1838 Suomen siihenastisen historian laajin kupparatsia. Poliisin valvontakirjaan kertyi pitkä lista sukupuolitautitarkastuksiin pakotettujen naisten nimiä. Kirsi Vainio-Korhosen teos pohtii, millaista oli olla seksityöläinen 1800-luvun Suomessa ja herättää samalla henkiin valvontakirjaan päätyneiden naisten elämäntarinat. Köyhyyden, lukutaidottomuuden ja rikollisuuden ympärille kietoutuvat elämät kertovat kuvaavasti myös suomalaisen syrjäytymisen historiasta.
Huom! THS:n vuosikokous n. 19.30.

Tervetuloa tilaisuuksiin!

Marko Tikka (pj), Ella Viitaniemi (siht.)

Muistathan

Seuran julkaisemia kirjoja voi ostaa esitelmätilaisuuksien yhteydessä.