AJANKOHTAISTA
HUOM! Seuran sähköpostiosoite vaihtuu vuodenvaihteessa (ks. sivun alareuna ja yhteystiedot)
Tervetuloa Tampereen Historiallisen Seuran esitelmiin keväällä 2025!
Tilaisuudet pääkirjasto Metson luentosalissa Kuusi klo 18-20.
Ke 22.1.2025 FT Ilari Taskinen: Sota-ajan kirjeenvaihto
Sotavuosina 1939– 1944 posteljooneilla oli kiire, kun sodan erottamat suomalaiset kirjoittivat yli miljardi kirjettä – enemmän kuin koskaan muulloin Suomen historiassa. Kirje yhdisti sodan erottamia aviopareja, poikia ja vanhempia mutta synnytti myös aivan uusia ja poikkeuksellisia kirjeenvaihdon muotoja. Sotilaat vaihtoivat viestejä toisilla tantereilla taistelleiden veljiensä ja kavereidensa kanssa ja etsivät naisia kirjeenvaihtoilmoituksia pursunneilta lehtien palstoilta.
Ke 19.2.2025 Tutkija Antti Hannunen, Museokeskus Vapriikki: Tampere 1918 – historiallinen XR-museoprojekti
Suosittu ja palkittu Tampere 1918 -näyttely sulkeutui Vapriikissa syyskuussa 2023. Samaan aikaan se sai uuden elämän virtuaalisessa muodossa Tampere 1918 sisällissotamuseon avauduttua osoitteessa www.tampere1918.fi. Verkossa toimivassa museossa on vanhan tarkasti digitoidun näyttelyn lisäksi avautunut reilun vuoden aikana kolme täysin uutta näyttelyä sekä paljon muuta sisältöä lyhyistä yleistajuisista tietoiskuvideoista aina teemaa syventäviin asiantuntija-artikkeleihin. Esitelmässä Vapriikin tutkija Antti Hannunen kertoo tämän Suomessa aivan uudenlaisen museon syntyvaiheista ja tulevaisuuden näkymistä.
Ke 19.3.2025 FT, dosentti Ville Vuolanto: Miksi antiikintutkimusta tarvitaan nyky-Suomessa
Antiikin perintö on ollut olennainen osa eurooppalaista sivistystä ja identiteettiä. Antiikkia on kuitenkin tutkittu jo vähintään renessanssista asti, modernein menetelminkin jo lähes parisataa vuotta. Miksi antiikkia on yhä tutkittava, jopa täällä pohjolan raukoilla rajoilla – mikä on antiikin merkitys tässä ja nyt?
Ke 23.4.2025 FT Jussi Lahtinen: Kerrottu luokka - 1970-luvun työläiskirjallisuuden yhteiskunnallinen kertomuskuvasto
Pitkä 1970-luku (n. 1968–1982) oli yhteiskuntaluokkaan sidotun julkisen keskustelun – niin sanotun luokkapuheen – kukoistuskausi. Tällöin myös kirjailijat romaaneillaan ja novelleillaan kamppailivat oikeudesta määritellä suomalaista yhteiskuntahistoriaa sekä ottivat osaa keskusteluun eri yhteiskuntaluokkien asemoitumisesta muuttuvan maailman hierarkioissa. Tässä esitelmässä esiin nostetaan erityisesti tamperelaisia realistikirjailijoita ja heidän yhteiskuntakuvastoaan. Miten Hannu Salama, Anneli Toijala, Erkki Lepokorpi, Hannu Aho, Liisa Vuoristo, Pentti Holappa, Raija Oranen, Eino Paloheimo ja Kalle Päätalo kuvasivat tamperelaista työväenluokkaa pitkän 1970-luvun aikana? Miten Suomen ja Tampereen kehitys pitkän 1970-luvun aikana merkityksellistetään realistikirjailijoiden teoksissa?
Esitelmän jälkeen pidetään seuran vuosikokous. Kutsu on lähetetty jäsenille vuoden ensimmäisen jäsenkirjeen mukana.
___________________________________________________________________
Mahdollisista muutoksista ja peruuntumisista tiedotamme tällä sivustolla sekä seuran facebook-sivuilla. Jäsenasioissa voitte olla yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen: trehistseur(at)gmail.com
___________________________________________________________________
MUUTA AJANKOHTAISTA:
Seuran jäsenille on lähetetty jäsenkirjeessä tietoa kevään retkestä. Muistakaahan ilmoittautua ajoissa mukaan!
Siirrymme vuoden 2025 aikana sähköiseen jäsenkirjeeseen. Tähän liittyen löydätte ohjeet muutoksesta myös vuoden ensimmäisestä jäsenkirjeestä.
Jalmari Finnen säätiön verkkosivut ovat uudistuneet. Tämän sivun linkit ohjautuvat uusille sivuille osoitteeseen
www.finnensaatio.fi
Tervetuloa tilaisuuksiin!
Ella Viitaniemi (pj), Henrik Mattjus (siht.)
|